2013 De ingebeelde zieke

Komedie “De ingebeelde zieke” van Moliere op 5 en 6, 11 en 12 april 2013.
Witte kerkje Voorstad St Jacob Roermond 20.00 uur.

Het verhaal

Argans dochter Angélique houdt van Cléante. Ondanks Argans goede gezondheid en zijn rijkdom schakelt hij almaar doktoren in voor zijn ingebeelde darmproblemen en klaagt hij almaar over de rekeningen die hij daarvoor moet betalen. Om gratis medische verzorging te krijgen probeert hij zijn dochter Angélique uit te huwelijken aan een onaantrekkelijke arts. Argan ondergaat de verzorging en het sarcasme van Toinette en hij wordt bedrogen door zijn vrouw Béline.

Argan heeft nog een veel jongere dochter Louisson. Wanneer zij na een ruzie doet alsof zij dood is, schrikt Argan toch enorm. Toinette en Béralde, de broer van Argan, laten Argan daarna zelf doen alsof hij dood is, wanneer Béline eraan komt. Wanneer zij niet erg treurig is, begrijpt Argan dat zij hem heeft bedrogen. Wanneer Angélique later wel om Argan verdriet heeft wanneer hij dezelfde truc nog eens heeft uitgehaald, mag zij van hem trouwen met haar Cléante. Tevens helpen Toinette en Béralde Argan van zijn problemen af door hem zelf tot dokter te promoveren.

Vertaling vanuit het Frans in het Roermonds dialekt: Charlotte en Ignaas Ruijs
Regie: Geerte Schmitz

Wist u dat Mieke Berden voor haar rol als Béline werd genomineerd voor een muulke voor ‘Beste vrouwelijke kleine rol’, en Marie-Anne Breuer (als Toinette) het Muulke voor ‘Beste vrouwelijke grote rol’ in ontvangst mocht nemen? Hoe mooi is dat?!

Foto’s

Foto’s met dank aan Lucas Lubbers & Bert Pex: