Historie

75 jaar “de Speelgroep Gelre” een terugblik.

Eigenlijk is het niet helemaal juist te spreken van 75 jaar “de Speelgroep Gelre”. Op 18 september 1945 werd Tooneelvereeniging Het Parkje opgericht door A. de Bock (Ome Toon). Op 2 oktober 1946 werd de naam gewijzigd in R.K. Tooneelvereeniging De Optimisten. Een typische ontwikkeling van na de oorlog : ontspanning zoeken om zo de moed erin te houden en de wederopbouw ter hand te nemen.
Zeker uit de eerste jaren van toneelvereniging De Optimisten is weinig meer overgebleven. In het gemeentearchief van Roermond bevinden zich nog vier entreebewijzen, uit 1952, 1953, en 1954, waarvan wel duidelijk wordt dat de Optimisten succes hadden met o.a.”De tante van Charly”.

De Optimisten hadden hun roots in de wijk van het “Park” en bespeelde de zaal gelegen naast de H. Hartkerk in de Nassaustraat in Roermond.
Het moet in 1954 geweest zijn dat wijlen Jo Hansen de toneelvereniging een nieuwe naam voorstelde, Speelgroep Gelre. Vanaf 1955 voert de toneelgroep deze naam dan ook.

In 75 jaar speelgroep Gelre is een onafzienbare reeks van toneelstukken opgevoerd, diverse ambitieuze stukken zoals bij hun 35-jarig bestaan in 1980 in de Oranjerie in Roermond het stuk “August August August” van Pavel Kohout, gevolgd in 1981 door “De Wijze Kater” van Herman Heijermans. In 1985 was er weer een gedurfd stuk  “Het dieven bal” van Jean Anouil. En toen werd het even stil rond speelgroep Gelre, bekende gezichten verlieten de vereniging, maar de harde kern bleef. Rondom deze basis vormde zich een nieuwe groep van enthousiate amateur-toneelspelers. De wens om in het dialekt te spelen en bekende komedie’s zelf te vertalen bleek een schot in de roos te zijn.

1995 vierde men het 50 jarig bestaan met de jubileumvoorstelling “L’Avare” van Molière, in dit geval vertaald door Jan Huyskens als “De Barg”. Twee maal een bijna uitverkochte Oranjerie was een schitterende beloning voor 50 jaar speelgroep Gelre.
1999 in samenwerking met stichting ” Moordzaken ” het door Jan Huyskens bewerkte verhaal van de kapper Meulebrook die zijn eigen vrouw vermoorde “ein leefdesdrama in de Sjoemakerssjtraot”.


Genomineerden Muulkes

2012

Beste mannelijke grote rol

· Guy Derks als Jan-Willem, de gestreste zakenman, in Bos Op Je Pad, door Theater Kleinkunst i.s.m. de Vrije Spelers uit America
· Henk Litjens als dokter Zubritski in Dwazen, door de Vrije Spelers uit America
· Kees Sommer als Hamlet in Hamlet, door KIEK uit Kerkrade
· Rob Allard als Hubert Weigergangs in Pappie hier ben ik, door Spelenderwijs uit Velden
· Ruud van Rhee als Brian Rutten in Retour Aafzender, door Tosjopa uit Tegelen
· Ton Hensen als George Pigden in Eine Ongerein, door Speelgroep Gelre


Muulke 2013 


Maria-Anne Breuer

Beste Vrouwelijke Grote Rol: Marie-Anne Breuer als Toinette in de voorstelling De ingebeelde zieke door Gelre uit Roermond

Beste Vrouwelijke Kleine Rol:Nominatie voor Mieke Berden als Béline in de voorstelling De ingebeelde zieke door Gelre uit Roermond

D’n Aovend van ‘t Muulke 2013 was een onvergetelijke
theatrale avond voor toneelminnend Limburg.

Op vrijdag 14 juni organiseerde de LFA D’n Aovend van ‘t Muulke in het Munttheater in Weert.

Het afgelopen theaterseizoen stonden er weer prachtige voorstellingen op de planken. Zoals ieder jaar heeft een professionele en vakkundige jury veel voorstellingen bekeken. De jury heeft uiteindelijk een aantal zeer bijzondere voorstellingen en zeer verrassende acteurs en actrices genomineerd voor een ‘Muulke’. In totaal werden acht prijzen uitgereikt. Ook werd dit jaar weer de Schaduw uitgereikt aan de persoon die zich achter de schermen heeft ingezet voor het amateurtoneel in Limburg.
Beste vrouwelijke grote rol > Marie-Anne Breuer als Toinette in de voorstelling “De ingebeelde zieke” door Speelgroep Gelre uit Roermond.


Nominatie Muulke 2015

Meest opvallende man in een kleine rol 

Patrick Zutt als Edward in ‘Licht van de Duisternis’ door Productiegroep Mesjogge, onderdeel van JeugdTheaterSchool Landgraaf

Frank Vossen als Kardinaal Tyrani in ‘De dag dat de Paus ontvoerd werd’ door Speelgroep Gelre (Roermond)

Erick van Heugten als ‘Alziende’ in ‘De Flat van Jet’ door Volkstheater Kerkrade (Kerkrade)

Bart Janssen als Sjaak in ‘Tatáá Tatáá’ door Sociëteit de Flarussen (Blerick)

Paul Klaassens als Prins Roderick van Oranje-Nassaustraat in ‘Lang en Gelökkig’ door Theatergroep Stella Duce