Historie

75 jaar “Speelgroep Gelre”: een terugblik

Het Parkje

Eigenlijk is het niet helemaal juist te spreken van 75 jaar “Speelgroep Gelre”. Op 18 september 1945 werd Tooneelvereeniging Het Parkje opgericht door A. de Bock (“Ome Toon”). Een typische ontwikkeling van na de oorlog: ontspanning zoeken om zo de moed erin te houden en de wederopbouw ter hand te nemen.

Maas- en Roerbode, 27 december 1945
Maas- en Roerbode, 2 oktober 1946

De Optimisten

Op 2 oktober 1946 werd de naam gewijzigd in R.K. Tooneelvereeniging De Optimisten. Zeker uit de eerste jaren van toneelvereniging De Optimisten is weinig meer overgebleven. In het gemeentearchief van Roermond bevinden zich nog vier entreebewijzen (uit 1952, 1953 en 1954), waaruit wel duidelijk wordt dat de Optimisten succes hadden met o.a. “De tante van Charlie”. De wortels van De Optimisten liggen in de wijk van het “Park”. De Optimisten speelde(n) in de zaal gelegen naast de H. Hartkerk in de Nassaustraat in Roermond.

De eerste foto (in ons bezit) van Speelgroep Gelre: ‘De Tante van Charlie’ in 1954.

Speelgroep Gelre

Het moet in 1954 geweest zijn dat wijlen Jo Hansen een nieuwe naam voor de vereniging voorstelde. Die naam was ‘Speelgroep Gelre’. Vanaf 1955 voert de toneelgroep deze naam dan ook.

Groepsfoto ter ere van het 10-jarig jubileum van Speelgroep Gelre
(foto met dank aan Louis de Wilde,

zoon van één van onze oprichters Theo de Wilde)

Gedurende 75 jaar Speelgroep Gelre is een onafzienbare reeks van toneelstukken opgevoerd, waaronder diverse ambitieuze stukken. Zo werd bij het 35-jarig bestaan in 1980 het stuk “August August August” van Pavel Kohout uitgevoerd in de Oranjerie in Roermond. In 1981 volgde het stuk “De Wijze Kater” van Herman Heijermans. In 1985 was er weer een gedurfd stuk: “Het dievenbal” van Jean Anouil.

En toen… toen werd het even stil rond Speelgroep Gelre. Bekende gezichten verlieten de vereniging, maar de harde kern bleef. Rondom deze basis vormde zich een nieuwe groep van enthousiaste amateur-toneelspelers. De wens om in het dialect te spelen en bekende komedies zelf te vertalen bleek daarnaast een schot in de roos te zijn.

In 1995 vierde men het 50-jarig bestaan met de jubileumvoorstelling “L’Avare” van Molière – in dit geval vertaald door Jan Huyskens als “De Barg”. Tweemaal een bijna uitverkochte Oranjerie was een schitterende beloning voor 50 jaar speelgroep Gelre. In 1999 werd “Ein leefdesdrama in de Sjoemakerssjtraot” op de planken gebracht in samenwerking met stichting ” Moordzaken: het door Jan Huyskens bewerkte verhaal over de kapper Meulebrook die zijn eigen vrouw vermoorde.

In 2020 bestond Speelgroep Gelre 75 jaar. Waar werd gehoopt op een grootse viering met als klap op de vuurpijl het theaterstuk “De Naas” (beter bekend als ‘Cyrano’), gooide het coronavirus COVID-19 roet in het eten. Maar geen zorgen… er zijn alweer nieuwe plannen in de maak. Houd ons in de gaten voor meer informatie!

Muulkes

In de tussentijd werd(en leden van) Speelgroep Gelre een aantal keren in het zonnetje gezet tijdens ‘De Aovend van ’t Muulke’ van de Limburgse Federatie Amateurtheater. Daarover kunt u hier meer lezen.