Activiteiten

Speelgroep Gelre verzorgt graag de theatrale omlijsting van uiteenlopende evenementen. Hieronder vindt u een aantal van de activiteiten waaraan leden van Speelgroep Gelre zoal aan hebben deelgenomen. Zou u ons ook graag willen terugzien op uw evenement? Dat kan natuurlijk! Neem vrijblijvend contact op met ons op via info@speelgroepgelre.nl.


2022

Sintermerte – Kapel in ’t Zand

Op 10 november werkten Speelgroep Kapel en Speelgroep Gelre samen tijden de Sintermerte-viering aan de Kapel in ’t Zand in Roermond. Bart en Sef Thissen (Speelgroep Gelre) beelden samen met spelers van Speelgroep Kapel het welbekende verhaal van Sint Maarten uit.

De Amuse | Opening jubileumeditie Limburg Festival

Dinsdag 23 augustus vond de opening (de amuse, dus) van de 40e editie van het Limburg Festival plaats in de prachtige Sint Barbarakerk in Leveroy. Onder regie van onze regisseuse Geerte Schmitz vond een prachtig jubileumspektakel plaats waarin naast bijzondere optredens ook plek was voor enkele mythische wezens. Daaronder bevonden zich o.a. ook Gelre-spelers Sylvia en Sanne, samen met theatervrienden uit heel Midden-Limburg. Wát een ervaring, ze hebben enorm genoten! Lees hier meer over deze activiteit en bekijk de foto’s


2021

Rura – Avontuurlijk muziektheater

Met veel plezier kijken wij terug op een mooie samenwerking met De Symphonie Roermond. Op 6 en 7 november namen we (in Het Forum) namen op avontuurlijke en theatrale wijze de Roermondse historie door ter gelegenheid van het 140-jarig jubileum van De Symphonie. We vonden het mooi om onder regie van Roel Verheggen en samen met solisten tenor Pascal Pittie en sopraan Daphne Ramakers een bijdrage te kunnen leveren aan dit muzikale feest. Lees hier meer over deze activiteit en bekijk de foto’s

2020 & 2021: VVV-wandeling | Het meisje met de gouden handen

Zondag 11 oktober 2020 en 17 oktober 2021 liepen er heel wat vreemde figuren door Roermond. Zij brachten onder leiding van regisseuse Marie-Anne Breuer het spannende Roermondse sprookje ‘Het meisje met de gouden handen’ tot leven. Had men zich ingeschreven voor de VVV-wandeling, dan kon men kennis maken met de Aovesmoder, Hyacinthe, een kobold, Schinderhannes, Jeroen en natuurlijk het meisje met de gouden handen! Niet te kennen (met dank aan de fantastische grime van Ton Nizet) konden onze leden en jong talenten Jodi Cranen en Maxi Gregorius over straat. Het was in 2020 een groot succes, dus 17 oktober 2021 lieten de sprookjesfiguren zich nog eens zien! Lees hier meer over de VVV-wandeling en bekijk de foto’s

2014 t/m 2021: Ommetje Opera

Van 2014 t/m 2021 namen verschillende spelers van Speelgroep Gelre met veel plezier deel aan het succesvolle en immer weer uitverkochte Ommetje Opera, onderdeel van het Limburg Festival. Sinds 2015 werd het Ommetje geregisseerd door Gelre-lid Geerte Schmitz, en de productie was al die jaren in zeer goede handen bij Gertie Poels. Helaas komt er geen vervolg meer, maar wat was een feest dit met spelers van andere toneelverenigingen te mogen beleven!

Figuratie Wijkgeheimen & (R)Evolutie (Toneelgroep Maastricht)

Maandag 3 mei figureerde Sanne ’s ochtends bij Kasteel Holtmühle in opnames voor Wijkgeheimen (19 juni 2021 in Tegelen). ’s Avonds troffen Sanne en Sef zich in Maastricht. In het Kruisherenhotel vonden namelijk onder regie van Servé Hermans opnames voor (R)Evolutie plaats, een filmkomedie van Toneelgroep Maastricht die zich in het Limburg van 2040 afspeelt. De film is in het najaar van 2021 in filmzalen door heel Nederland te zien, en zal later ook op televisie worden uitgezonden. Mooi om zoiets in zo’n prachtige omgeving als figurant mee te maken! Lees er hier meer over en bekijk de foto’s


2020

Historiehuis | Opening tentoonstelling ‘Roermond, een stad met een andere geschiedenis’

Afgelopen donderdag opende het Historiehuis Roermond de nieuwe tentoonstelling ‘Roermond, een stad met een andere geschiedenis’. Spelers van o.a. Speelgroep Gelre lieten de geschiedenis met veel plezier tot leven komen in de Minderbroederskèrk. Sextus Opsilius Geminus uit Rome, Graaf Gerard III van Gelre, Pater Severus van Koblenz, Ida Janssens, Bisschop Joannes Augustinus Paredis en Sint Christoffel: ze waren allemaal aanwezig. Herkent u ze? Die laatste kijkt overigens al bijna 4 eeuwen lang in gouden glans, hoog vanaf de Kathedraal, naar Roermond, de Roermondenaren en hun bijzondere feesten en gewoonten. Wat zal die zich geamuseerd hebben…


2018

Cultureel lint Weert

Voor de 7e keer kon Weert op 23 september 2018 weer genieten van het Cultureel Lint, georganiseerd door het Munttheater, Rick en Muziekcentrum De Bosuil, in samenwerking met vele andere culturele organisaties en amateurverenigingen. Onze leden Sef Thissen en Sanne Tonnaer namen deel aan de sprookjeswandeling.

Decemberverhalenwandeling

Op drie avonden in december 2018 vonden speciale wandelingen plaats met als thema ‘Licht en Donker’. U kwam op plekken waar u nog nooit was geweest, plekken waar men niet kán of mag komen… Wederom werd de wandeling stijlvol geregisseerd door lid Geerte Schmitz; leden Sef Thissen (tevens houtsnijder; de prachtige marionet is van zijn hand), Sanne Tonnaer en Frank Vossen namen deel aan twee eenakters:


2017 – Boze Buren

Speelgroep Gelre heeft bij het Projectonderwijs Roermond deelgenomen aan het project “Boze Buren”. Middels een rollenspel konden de leerlingen in hun eigen oefenhuis leren omgaan met klachten van buren. In een 5-tal sessies kwamen 2 spelers van Gelre langs om te klagen en te praten over onder andere rondslingerend afval en  geluidsoverlast. Leerlingen, onderwijzend personeel en spelers van Gelre vonden het een enorm leuke en leerzame ervaring!


2016

Venlo Stormt

Voor het tweede jaar werkte VenloStormt met het Huis voor de Kunsten samen om bijzondere cultuur te koppelen aan VenloStormt. Net als in 2015 was er aan de Maasoever en in het hart van Blerick bijzonder straattheater te bewonderen zijn. Bizarre en theatrale figuren (uitgebeeld door o.a. ons lid Sylvia Kersten) die veelal voor mensenogen in het dagelijks leven verborgen blijven kwamen tijdens deze editie tot leven. Zij die leven Tussen de Bogen langs de Maasoever kwamen uit hun holen en verspreidden zich in een bizarre parade. Dit project stond onder artistieke leiding van Dónci Banki en Marnix Mulder.

Biomarkt Heythuysen

Op de BioMarkt in Heythuysen speelde Speelgroep Gelre. Groetjes van Truuj, Keub en Theike en de dames van de Keuringsdeens van Waren (Sylvia Kersten, Jac Rijks, Frank Vossen, Mieke Berden en Marianne Geurts)!

Decemberverhalenwandeling

Ons zeer gewaardeerde lid Geerte Schmitz regisseerde dit jaar voor de eerste keer de Decemberverhalenwandeling. Onze leden Sylvia Kersten en Sanne Tonnaer vertolkten om beurten het lied “’t Liektj al aardig sjterk op Kersmis” in één van de meest gure ‘getskes’ in Roermond…


2015

Venlo Stormt

Speelgroep Gelre heeft zondag 14 juni 2015 met 2 spelers (Sylvia Kersten en Geerte Schmitz) deelgenomen aan VenloStormt. Samen met 12 andere toneelspelers uit Limburg vormden ze een levende hindernis voor de runners die onder het treinviaduct bij Blerick langs kwamen rennen. De groep spelers bewaakte hun eigen gebied de “Kalde Grond”, waar zij als outcast leefden. In een “Mad Max” decor verbleven de meest uiteen lopende types; de wachter, het achtergelaten bruidje, de schizofreen, de vogelwacht, de baas en het hoertje. Menig runner wist niet wat hem overkwam, toen hij door deze levende hindernis zijn weg moest banen!

Brokstukken

Gedurende het Eenakterfestival Brokstukken (1 maart 2015) wezen acteurs van Speelgroep Gelre bezoekers op ludieke wijze de weg door het festival (prachtige foto’s met dank aan Kim Fotografeert):