Productie 2020: ‘De Naas’

‘De Naas’ is een theaterbewerking van “Cyrano de Bergerac”, de zeventiende-eeuwse held uit Edmond Rostands gelijknamige komedie uit 1897. De Naas is vertaald naar het Remunjs dialect door Ignace en Charlotte Ruijs en staat onder regie van Geerte Schmitz.

Cyrano, even rap van tong als vaardig met zijn rapier: een ongebonden geest en een zinderende verschijning. Maar zijn gezicht wordt ontsierd door zijn enorme neus. Zijn lelijkheid weerhoudt hem ervan zijn liefde te bekennen aan de mooie Roxane. Als zij echter verliefd wordt op de knappe, maar verbaal nogal onhandige cadet Christian, sluit Cyrano een bondgenootschap met zijn rivaal. Cyrano zal Christian voorzien van teksten die hij kan gebruiken in de gesprekken met en brieven aan Roxane. Op die manier komt er toch iets van Cyrano’s liefde voor Roxane bij haar terecht. Het bondgenootschap van de heren brengt uiteraard de nodige complicaties met zich mee en de situatie loopt gaandeweg dan ook steeds meer uit de hand….

De jubileumvoorstelling van de 75-jarige Speelgroep Gelre zou aanvankelijk in april 2020 plaatsvinden in het Royal Theater te Roermond. Helaas gooide het coronavirus roet in het eten. In april 2023 hopen we onze ‘Naas’ eindelijk te kunnen laten zien!